joi, 26 august 2010

arh. SOLANGE D'HERBEZ de la TOUR( n. 1924, Bucuresti)



Am sa punctez doar cateva aspecte in legatura cu ea. (Restul se afla in cartulia "Eternul feminin de la Humulesti la Paris", Nicolae Popa).
Mi se pare important sa mentionez faptul ca a practicat, la nivel competitional, peste 20 de sporturi." Ex-campioana interbalcanica la tir-pistol viteza, in vremea studentiei a facut parte din echipele de baschet si volei ale Romaniei, iar dupa stabilirea in Occident, a fost selectionata in lotul de tir al Frantei, pentru olimpiada de la Helsinki." Toate acestea nu pot sa creioneze decat un caracter puternic, o hotarare si ambitie de fier.
Tatal ei- contele d' Herbez de la Tour- "personalitate complexa, un spirit cultivat, profund, un bun profesionist si mai ales un mare idealist, plecand din Franta natala in 1917 voluntar pe frontul din Romania"- inginer hidrotehnist.
Mama- Julieta Zamfiroiu- " femeie remarcabila, de-o mare dinstinctie, cu o cultura enciclopedica, (...) vorbind curent engleza, italiana si franceza."- licentiata in litere. Ea fiind cea care-si indruma fiica spre arhitectura.
Solange d' Herbez de la Tour a urmat cursurile facultatii de arhitectura din Bucuresti, absolvindu-le in anul 1947. Dupa 2 ani obtine si diploma urbanistica din cadrul Politehnicii bucurestene. Trei ani mai tarziu avea sa se stabileasca, impreuna cu familia, in Paris.
" La inceput a fost surprinsa, ba chiar intrigata, sa constate ca in tara tuturor avangardelor, femeia arhitect era practic marginalizata, considerandu-se ca aceasta profesie ar fi de fapt un apanaj exclusiv masculin." ( de parca ea, femeia, ar trai sub cerul liber si n-ar putea avea o parere in legatura cu tot ceea ce inseamna arhitectura)
Astfel Solange de la Tour a gasit solutia, infiintarea unei societati: "UNIUNEA FRANCEZA A FEMEILOR ARHITECT"- in ideea apararii intereselor lor profesionale. Cativa ani mai tarziu societatea avea sa adune specialiste din 58 de tari, sub numele de: " UNIUNEA INTERNATIONALA A FEMEILOR ARHITECT".
Acestea au fost punctele vastei ei cariere, pe care am dorit sa le mentionez, insa sunt multe altele ce merita aflate.

Un comentariu:

  1. Buna ziua
    Numele meu este Constantin Iacob si va propun sa facem un schimb de linkuri - 3 way link exchange - in sensul ca eu voi pune linkul dumneavoastra pe http://iasimylove.blogspot.com/ iar dumneavoastra imi adaugati un link catre http://iasi365.com cu titlul Program liga 1
    Astept raspuns de la dumneavoastra indiferent daca acesta este pozitiv sau negativ. In caz ca sunteti de acord trimiteti-mi um mail la adresa iacob_ctin@yahoo.com cu titlul pe care il doriti si linkul
    O zi buna va doresc

    RăspundețiȘtergere